Zoeken in deze blog

woensdag 30 maart 2016

Doorontwikkelen van deeloplossingen

Na de ontdekkingen van de experimenten over thermische isolatie, is er geprobeerd om verder door te ontwikkelen. Dit ontbrak enigsinds tijdens de conceptfase. Er zijn een aantal aanpassingen gedaan in het ontwerp op de volgende punten:


  • De bakplaatclips zijn opnieuw aangepast. Er was al een nieuw systeem bedacht, deze zorgde echter voor een extra handeling. Deze handeling kan vergeten worden en dit is niet goed voor de veiligheid van het apparaat. De nieuwe aanpassing heeft deze handeling weer weggehaald.
  • Er zijn op een aantal onderdelen kostprijsreducties gedaan.
  • De antiaanbaklaag was op dit moment van teflon. Teflon is erg slecht voor het milieu en is ook een relatief duur materiaal. We hebben ervoor gekozen om dit te vervangen door emaille. Dit zorgt voor een lagere kostprijs en milieubelasting. Er is wel een nadeel aan emaille, het is behoorlijk breekbaar.
  • De bakplaat krijgt een kleine siliconen rand. Deze zorgt voor extra isolatie tussen de bakplaten en de behuizing. Daarnaast vangt het schokken op als de bakplaten vallen. Dit verkleint de kans dat het emaille zal breken.
  • De behuizing is vergroot zodat deze geen direct contact meer maakt met de bakplaten. Dit zorgt ervoor dat er minder (warmte)energie naar de behuizing stroomt.
Met deze aanpassingen kunnen we een mooi product neerzetten. Hiermee is het product veiliger, goedkoper en beter voor het milieu geworden. 

Feedback van anderen
  • Ik heb van medestudenten gehoord dat het aanpassen van de bakplaatclips een goed idee is. In het oude ontwerp waren deze onveilig omdat ze na een bepaalde tijd lam raakten. De bakplaatclips in het concept voegden een extra handeling toe voor de gebruiker. De bakplaatclips die er nu in komen hebben evenveel handelingen als het oude systeem, maar zal niet lam raken. Dit vonden een aantal medestudenten een erg goede oplossing.
  • Veel studenten vinden het knap dat we proberen om een grill te maken die niet meer warm wordt aan de buitenkant. 
Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Er vallen heel veel oplossingen door te ontwikkelen. Dit lukte in de conceptfase niet omdat de focus lag op wat opgeleverd moest worden.
  • Door experimenten kan je soms op hele nieuwe inzichten komen. (zoals nu met het vergroten van de behuizing)
  • Er kunnen soms heel mooi meerdere functies worden gegeven aan een bepaalde oplossing. (de siliconen rand om de bakplaat zorgt voor extra isolatie en voorkomt dat de emaille aanbaklaag snel breekt)
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?
  • Leerdoel 1.2 Je kunt een productontwerp optimaliseren voor wat betreft fabricage, assemblage, falen, kosten, marktpositie, mens-product-interactie en duurzaamheid/milieubelasting.

  • Leerdoel 1.4 Je kunt ten opzichte van de productspecificaties een valide keuze maken voor de materialen, afmetingen en productiemethoden op basis van de eigenschappen, toepassing en prijs van metalen en kunststoffen en die van de productietechnieken waarmee je die materialen in de gewenste en/of benodigde seriegrootte, vorm en afmetingen kunt maken.
  • Verbeterpunt: Doorontwikkelen van deeloplossingen (uit STARRT conceptfase)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten