Zoeken in deze blog

zaterdag 13 februari 2016

LCA

Ik ben zelf veel bezig geweest met het maken van het LCA. Met deze tool maak je een analyse van de impact op het milieu die je product teweeg brengt. Als je dit goed verwerkt kun je precies zien welke delen van de levenscyclus veel impact hebben op het milieu. Daar kun je vervolgens rekening mee houden in je herontwerp.

Om een goed LCA te maken is het nodig om te weten uit welke materialen je product bestaat en welke productiemethodes hierop worden toegepast. Daarom is eerst geanalyseerd waar het product uit bestaat. Er was een lijst met materialen gegeven vanuit Princess, maar hier klopte niet veel van. Zo zouden de kunststof handvaten uit bakeliet bestaan. Uit ervaring wisten we al dat de handvaten konden smelten. Daarom is bakeliet (een thermoharder) al uitgesloten. Hoe we uiteindelijk het materiaal van het kunststof bepaald hebben zal in een latere post beschreven worden.

Dit is de lijst met onderdelen en het bijbehorende materiaal.

Nummer
Onderdeel omschrijving
Materiaal
1
Onderstel voor bakplaat
Verchroomd staal
2
Bovenkant van bakplaat (deksel)
Verchroomd staal
3
Platen met verwarmingselement
Gegalvaniseerd staal
4
Bekabeling (stekker, verbindingskabels en temperatuurlampje)
Koper, siliconen, led lampje e.d.
5
Thermostaat
o.a. een bimetaal, kunststof isolering, koper en staal
6
Handvaten holle kant
PBT
7
Afdekplaatjes voor handvat
PBT
8
Poten / scharnierpunten onderkant
PBT & rubber gripvlakje
9
Afdekplaatje poten (deze is ook te zien in onderdeel nr. 1. Hier lopen de elektriciteitskabels doorheen)
PBT
10
Scharnierpunten bovenkant
PBT
11
Schroeven
metaal

De productiemethodes vielen uiteindelijk vrij eenvoudig te achterhalen. Vervolgens moest ook de productie van de verpakking meegenomen worden en het transport. Dit was iets lastiger om te doen en daarom zijn in deze categorieën schattingen gemaakt. Hieronder vind je het ingevulde LCA. De format van deze tool is aangereikt door Edward Mouw. Alle gegevens zijn afkomstig van een rekenmodel. (Ecolizer, 2016)

De afbeelding linksonder is het ingevulde LCA van productie t/m gebruik. De afbeeldingen rechtsonder zijn twee verschillende scenario's. In het ene scenario wordt uitgegaan van afvalverwerking van de materialen en in het andere scenario worden de materialen gerecycled.




















Hieruit kan afgelezen worden dat het scenario waarin de materialen gerecycled worden beter is voor het milieu. Het negatieve getal wat hieruit voort komt, komt door het uitgespaarde materiaal wat niet opnieuw gewonnen hoeft te worden.

Hieronder staan nog twee overzichten waarin in percentages wordt aangegeven welk proces belastend is voor het milieu. De eerste afbeelding is het totaaloverzicht. De tweede afbeelding het overzicht van de productie. Beide overzichten zijn gebaseerd op het scenario van recyclage.

Hieruit kan worden afgelezen dat voornamelijk het gebruik enorm belastend is voor het milieu. Op dit moment is het verbruik van de grill 1600W. Als dit teruggedrongen kan worden zal dit een positief effect hebben op het LCA.
Daarnaast maakt het ook enorm veel uit waar men de stroom vandaan haalt. in dit geval is uitgegaan van Nederlands netstroom. Als het apparaat in bijvoorbeeld Zwitserland gebruikt wordt zal de belasting op het milieu met meer dan 95% afnemen!
Als het apparaat in Griekenland wordt gebruikt zal de belasting juist toenemen met ruim 76%.
Helaas heb ik als productontwerper hier geen invloed op. Het beste wat ik kan doen is het verbruik van het apparaat terugdringen.









De percentages in dit overzicht vallen moeilijk af te lezen. Wel valt er meteen op dat twee onderdelen erg milieubelastend zijn. Deze zijn in de afbeelding rood en oranje gemarkeerd. Samen zijn deze onderdelen verantwoordelijk voor 88% van de belasting op het milieu in de gehele productie.

Het gaat hier om de aluminium bakplaten. Het produceren van het aluminium waar de platen van zijn gemaakt en het spuitgieten van de bakplaten zijn enorm milieuonvriendelijk. In het herontwerp zouden we voor een ander materiaal en productiemethode kunnen kiezen. 
Bijv. geperste RVS platen zijn minder dan de helft belastend voor het milieu dan de gegoten aluminium platen.

Feedback van anderen
Van medestudenten heb ik regelmatig gehoord dat mijn LCA erg uitgebreid is. Zo heb ik bijvoorbeeld de plastic zakjes die als verpakking om de bakplaten heen zit ook meegerekend. Verder vonden veel studenten mijn uitkomst niet verrassend hoewel de uitkomsten tussen verschillende groepen flink verschilden. Zelf denk ik dat ik een erg goed LCA heb kunnen maken. Het zou nog veel uitgebreider kunnen maar daar had ik simpelweg de tijd niet voor.

Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Het LCA is een erg handige tool die goed inzicht geeft in de milieubelasting van een product.
  • Ik vond het erg verrassend hoeveel verschil er zit tussen de milieubelasting van de netspanning in verschillende landen.
  • Dat aluminiumproductie niet goed is voor het milieu wist ik al, maar dat bijv. RVS zoveel scheelt met aluminium had ik niet verwacht. 
  • Ik kan nu precies zien aan welke onderdelen ik aandacht moet schenken in het herontwerp om de milieubelasting terug te dringen.
  • Ik had niet verwacht dat de gebruiksfase het meest belastend zou zijn voor het milieu. Dit omdat het product maar een klein apparaat is in vergelijking met de grote machines die eraan te pas komen om dit apparaat te produceren.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?
  • Leerdoel 1.1 uit mijn POP (Je kunt de levenscyclus van een bestaand product analyseren)
  • Leerdoel 1.2 uit mijn POP (Je kunt een productontwerp optimaliseren voor wat betreft de duurzaamheid/milieubelasting)
  • Leerdoel 1.6 uit mijn POP (Je kunt ecologisch verantwoord ontwerpen, rekeninghoudend met andere kwadranten van het zonnewiel)
Ik vond dit een van de meest interessante zaken in de analyse van het huidige product. Ik heb het altijd al belangrijk gevonden om milieubewust te ontwerpen en met deze methode heb ik meer inzicht in hoe ik dit kan gaan doen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten