Zoeken in deze blog

zondag 28 februari 2016

Verloop van de ideefase

Tijdens de ideefase is er flink doorgewerkt omdat een projectgenoot 2 dagen niet aanwezig kon zijn. Voor deze ideefase hadden we ongeveer 4 werkdagen de tijd en daarom zijn alle doodles door 2 personen gemaakt. Gelukkig kon onze derde groepsgenoot nog wel aansluiten voor het maken van de morfologische kaart en de integrale ideeën.

Verder is de ideefase redelijk normaal verlopen. Mijn integrale ideeschets vind ik ook goed gelukt deze keer.


Ik ben wel ontevreden over het markergebruik op het onderdeel links onder. Dit begon erg veel te strepen omdat het niet lekker uit vloeide.

Feedback van anderen
  • De signaalvlakken mogen groter. Nu lijkt het alsof je tekening ingesloten wordt ipv op de voorgrond staat.
  • USP’s staan niet op de tekening.
  • Kleurencombi’s mogen beter
  • Grillplaat meer detail geven.
  • Bullets niet door je tekening laten lopen.
  • Witte tekens op een andere manier doen. Met type-ex is dit niet goed gelukt.
  • Lichtbronrichting goed bekijken.
Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Naast bovenstaande feedback, vind ik ook dat ik sneller moet gaan tekenen. Dit heb ik als leerdoel lopen, maar ik wil vaak nog te precies werken aan mijn tekeningen
Op welke leerdoelen heeft dit invloed?
  • Leerdoel 2.1 (Je kunt een herontwerp van een productconfiguratie visualiseren)
  • Verbeterpunt 3 uit mijn POP (Sneller schetsen)
  • Verbeterpunt 7 uit mijn POP (Markergebruik voor schaduw en hoogglans) 

presentatie analysefase

De presentatie van de analysefase is niet optimaal verlopen. Door onvoldoende voorbereiding was de presentatie behoorlijk warrig. Hierdoor was het doel weer niet duidelijk en werd de presentatie onsamenhangend.
Tijdens de presentatie zijn ook quickscans van het huidige product getoond. Hierop is feedback gegeven, deze feedback valt terug te vinden in het STARRT-formulier van de analysefase.

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • Van tevoren de presentatie goed overeenstemmen met de groepsgenoten. Hierdoor kun je beter op elkaar inspringen als dit nodig is. Ook wordt het doel van je presentatie eenduidiger.


Op welke leerdoelen heeft dit invloed?

  • Verbeterpunt 4 uit mijn POP: het doel van een presentatie handhaven.

dinsdag 23 februari 2016

Onderzoek naar kunststof onderdelen van de grill

Om bepaalde analyses uit te voeren (zoals LCA en kostprijsberekening) is het van belang om alle materialen te weten. De meeste materialen van de grill waren vrij eenvoudig te achterhalen. Ook was er vanuit Princess een materialen- en kostprijslijst gestuurd waarop wij onze onderzoeken konden baseren.

Wat enorm opviel aan deze lijst was dat de handvaten van bakeliet zouden zijn. Nou is bakeliet tegenwoordig een kunststof wat niet vaak meer toegepast wordt. Ook is bakeliet een thermoharder, wat betekend dat het niet kan smelten. Uit ervaring wisten we al dat de kunststof onderdelen van de grill konden smelten. Daarmee hadden we bewijs dat de kunststof onderdelen géén bakeliet konden zijn.

De vraag bleef echter wat het dan wel voor kunststof is. Met het gegeven dat het kon smelten en de eigenschappen die het uiterlijk ons gaf, moest het in ieder geval een thermoplast zijn. Om specifiek het materiaal te bepalen hebben we een aantal tests uitgevoerd.

Test 1 (Smelttemperatuur)
Dit kunststof komt in contact met hete onderdelen. Zeer waarschijnlijk heeft dit kunststof dus een relatief hoog smelttemperatuur. Om dit te testen hebben we een stukje kunststof in een oven gelegd en langzaam de temperatuur opgevoerd. Hieruit bleek dat rond de 225 °C het kunststof licht ging vloeien. Met dit gegeven bleven er 4 mogelijke kunststoffen over. De smelttemperaturen liggen alsnog flink uiteen aangezien we niet te snel alles wilden afstrepen. Deze meting is namelijk niet heel nauwkeurig.


 In de tabel hiernaast (klikken voor vergroting) kunnen de temperaturen worden afgelezen.


Materiaal
Smelttemperatuur
PTFE
327
PA
210-220
PBT
255
ABS
220


Test 2 (Chemische weerstand)

In de bovenstaande tabel staan kunststoffen verticaal uitgestald. Horizontaal staan nu 3 chemicaliën genoemd. Voor ons was aceton interessant. 

  • Bij aceton kan men zien dat PBT(P) en PA bestand zijn tegen deze stof. 
  • Van PTFE is geen gegeven, maar van dit materiaal weten we dat het erg duur is en daarom is de kans klein dat dit materiaal gebruikt is voor de grill. 
  • ABS kan absoluut niet tegen aceton. Daarom hebben we een test uitgevoerd met het kunststof en de aceton.

Om te kijken wat er zou gebeuren als het materiaal ABS zou zijn, hebben we eerst een legoblokje in de aceton gelegd. Legoblokjes zijn gemaakt van ABS en zouden dus niet tegen aceton kunnen. Na een paar minuten begon het legoblokje te verkleuren en week te raken. Uiteindelijk kon je het blokje zonder veel moeite vervormen.

Nu we wisten hoe het eruit zag als het materiaal ABS zou zijn, hebben we het kunststof van de grill in aceton gelegd. Na ongeveer 10 minuten was er nog niets veranderd aan het kunststof. Hieruit konden we concluderen dat het materiaal géén ABS is.

Test 3 (Chemische weerstand)

Nu bleven er 3 materialen over. Daarom zijn we nog een test gaan doen met chemische weerstand. In dit geval was zoutzuur interessant voor ons.

  • PA is niet bestand tegen zoutzuur
  • PTFE is wel bestand tegen zoutzuur
  • PBT(P) is redelijk bestand tegen zoutzuur
Nadat het kunststof een tijdje in zoutzuur had gelegen was er weinig gebeurd. PA kon dus van het lijstje weggestreept worden. Daarbij blijft PTFE en PBT(P) over. Zoals eerder is genoemd vermoeden wij dat PTFE niet gebruikt zou zijn als materiaal. Dit is namelijk een prijzig materiaal en onnodig om te gebruiken voor deze toepassing. Daarmee zou je onnodig de kostprijs omhoog drijven, iets wat zeer onwenselijk is.


Test 4 (Treksterkte)
Om ons vermoeden te bevestigen hebben we trekproeven uitgevoerd op het kunststof va de grill. Hieruit kwamen nogal verrassende resultaten. We hebben vier keer dezelfde proef uitgevoerd en daaruit konden we de volgende gegevens halen.

  • De treksterkte was gemiddeld 40 MPa. Dit is de helft van de treksterkte die PBT zou moeten halen en ook in vergelijking met andere kunststoffen erg laag.
  • Er leek geen plastische vervorming plaats te vinden
  • De 4 tests verliepen met verschillende uitkomsten. 2 maal kwam 40 MPa als treksterkte naar voren. De andere keren week dit af.
Na overleg met Willem Haak kon hij ons op een aantal punten wijzen.

  • PTFE is enorm duur en kan eigenlijk meteen al weggestreept worden.
  • PBT was bij hem niet bekend. Na het opzoeken van toepassingen voor PBT bleek dat dit vaker voor handvaten en behuizingen van warme apparatuur gebruikt wordt.
  • Om goedkoop kunststof nog goedkoper te maken worden soms additieven gebruikt zoals kalk. Dit beïnvloedt de treksterkte enorm.
  • Om het kunststof harder te maken kunnen additieven worden gebruikt om het eigenschappen mee te geven van een thermoharder. Hierdoor zal er geen plastische vervorming plaats vinden maar zal het materiaal direct breken.
Dit waren enorm interessante punten en konden verklaren waarom de trekproeven zo slecht verliepen. 

Conclusie
Gezien de toepassingen van PBT en het feit dat PBT onder hoge temperaturen goed bestand is tegen kruip kunnen we stellen dat het materiaal inderdaad PBT is. Toch zal dit materiaal niet in pure vorm zijn. Daarom zal minstens 1 van de volgende punten aan de hand zijn:

  • Er is een additief gebruikt om het kunststof de eigenschappen van een thermoharder te geven.
  • Er is een additief gebruikt om het kunststof goedkoper te maken.
  • Het kunststof is recyclaat waar al additieven in zaten. Omdat deze additieven lastig te verwijderen zijn is het kunststof van slechte kwaliteit.
In ieder geval kunnen we er in onze onderzoeken vanuit gaan dat het kunststof PBT is. 

Feedback van anderen 
Medestudenten vonden het goed dat wij twijfelden aan de gegeven informatie. Ook vonden sommige studenten het knap dat we zoveel tests hebben uitgevoerd om te achterhalen wat voor materiaal het kunststof is. Aan de andere kant hoorde ik ook dat sommigen twijfelden aan de betrouwbaarheid van de test om het smeltpunt te achterhalen. Zelf denk ik dat dit is rechtgetrokken met de tests die daarna zijn uitgevoerd.

Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Zelfs met zoveel diversiteit in kunststoffen kun je met een aantal gegevens en relatief simpele tests achterhalen wat voor kunststof je voor je hebt.
  • Met dit soort tests is het niet altijd zoals lijkt. Hou altijd alle opties open en streep pas weg wanneer je zeker weet dat een optie afvalt. (dmv bewijs)
  • Naast pure materialen worden er ook additieven gebruikt om materialen aan te passen of goedkoper te maken. Hiermee dien je rekening te houden in je tests. Dit kan namelijk raar gedrag in je materiaal verklaren.
  • Eventueel kan het vreemde gedrag ook verklaard worden door additieven die niet samengaan, maar bij elkaar zijn gekomen tijdens een recycleproces.
  • Soms heb je essentiële informatie nodig, maar niet de tijd om deze informatie uit te zoeken. Daarom kan je beter afgaan op de informatie die al gegeven is (als dat het geval is).
Welke leerdoelen heeft dit invloed op?
  • Leerdoel 4.1: Je kunt huishoudelijke apparaten determineren; alle componenten en materialen herkennen en de specificaties daarvan vaststellen.
  • Leerdoel 4.2: De eigenschappen en globale werking van componenten verklaren.
  • Leerdoel 4.4: Je kunt essentiële fysische metingen uitvoeren.

zaterdag 13 februari 2016

Verloop van de onderzoeken in de analysefase

Nadat het huidige product geanalyseerd is zijn er vragen omhooggekomen die onderzocht moeten worden om tot een goed herontwerp te komen. Het belangrijkste probleem wat opgelost moet worden is het voldoen aan de Europese normen en dat men zich niet meer kan branden aan het product. Daarvoor zijn we verder gegaan met de analysefase zoals we deze gewend zijn van blok 1 en blok 2.

Voor het vinden van informatie is het belangrijk dat er betrouwbare bronnen worden gebruikt. Nu vind ik het soms nog lastig om te achterhalen of een bron wel of niet betrouwbaar is. Instanties en universiteiten zoals het CBS of de TU zijn altijd betrouwbaar maar lang niet alles valt via zulke instanties te vinden. Ook wordt er gebruik gemaakt van informatie uit boeken e.d. maar dit is vooral van toepassing op ontwerpmethodiek, materialen en productiemethodes.
Wanneer ik iets specifieks wil vinden zoek ik via Google. Hierbij is het van belang om te kijken of een bron betrouwbaar is of niet. Vaak probeer ik een auteur te vinden of te achterhalen van wie de website is en wat ze doen. Soms kun je dan op goede informatie uitkomen.
Laatst heb ik ontdekt dat Google ook een Scolar zoekfunctie heeft. Binnen deze zoekfunctie kun je zoeken naar informatie uit gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. Dit is ideaal want dan heb je gelijk bronnen uit het hoogste niveau te pakken. Helaas valt ook hier niet alles te vinden.

Ik ben nog zoekende naar manieren om betere bronnen te vinden en deze ook te gebruiken. 

Feedback van anderen
Tijdens de presentatie vroeg Willem Haak naar de hoeveelheid betrouwbare bronnen die zijn gebruikt voor de analyse. Hij vroeg dit niet aan onze groep maar is natuurlijk wél op ons van toepassing. De groep die gevraagd werd hoeveel bronnen ze hadden die aantoonbaar betrouwbaar zijn, kwamen niet verder dan ongeveer 3 bronnen.
Dit heeft mij wel aan het denken gezet en ik ben de hoeveelheid betrouwbare bronnen nagegaan in onze analyse. Daarbij kwam ik uit op 6 betrouwbare bronnen (1 wetenschappelijk artikel, 3 boeken en 2 betrouwbare instanties). Verder is bijvoorbeeld ook de website van Princess gebruikt. Aangezien de materialenlijst die ze opstuurden al niet klopte hebben we aangenomen dat de website ook onbetrouwbaar is. 

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • Ga altijd na of iets betrouwbaar is, zelfs als het betrouwbaar lijkt, kan het onbetrouwbaar zijn. Zoals in het voorbeeld met de website van Princess. Je zou verwachten dat het merk betrouwbaar is als het gaat om hun eigen producten, maar dat zijn ze absoluut niet.
  • Probeer zoveel mogelijk bronnen te gebruiken van de hoogste betrouwbaarheid.
  • Als je langer doorzoekt op een bepaald onderwerp zal je vanzelf een keer iets betrouwbaars kunnen vinden.
  • Er zijn tools beschikbaar zoals Google Scolar. Ik moet proberen meer van dergelijke tools te vinden zodat het zoeken naar betrouwbare bronnen sneller gaat.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?
  • Persoonlijk leerdoel 1 uit mijn POP (betrouwbaarheid van bronnen achterhalen)

LCA

Ik ben zelf veel bezig geweest met het maken van het LCA. Met deze tool maak je een analyse van de impact op het milieu die je product teweeg brengt. Als je dit goed verwerkt kun je precies zien welke delen van de levenscyclus veel impact hebben op het milieu. Daar kun je vervolgens rekening mee houden in je herontwerp.

Om een goed LCA te maken is het nodig om te weten uit welke materialen je product bestaat en welke productiemethodes hierop worden toegepast. Daarom is eerst geanalyseerd waar het product uit bestaat. Er was een lijst met materialen gegeven vanuit Princess, maar hier klopte niet veel van. Zo zouden de kunststof handvaten uit bakeliet bestaan. Uit ervaring wisten we al dat de handvaten konden smelten. Daarom is bakeliet (een thermoharder) al uitgesloten. Hoe we uiteindelijk het materiaal van het kunststof bepaald hebben zal in een latere post beschreven worden.

Dit is de lijst met onderdelen en het bijbehorende materiaal.

Nummer
Onderdeel omschrijving
Materiaal
1
Onderstel voor bakplaat
Verchroomd staal
2
Bovenkant van bakplaat (deksel)
Verchroomd staal
3
Platen met verwarmingselement
Gegalvaniseerd staal
4
Bekabeling (stekker, verbindingskabels en temperatuurlampje)
Koper, siliconen, led lampje e.d.
5
Thermostaat
o.a. een bimetaal, kunststof isolering, koper en staal
6
Handvaten holle kant
PBT
7
Afdekplaatjes voor handvat
PBT
8
Poten / scharnierpunten onderkant
PBT & rubber gripvlakje
9
Afdekplaatje poten (deze is ook te zien in onderdeel nr. 1. Hier lopen de elektriciteitskabels doorheen)
PBT
10
Scharnierpunten bovenkant
PBT
11
Schroeven
metaal

De productiemethodes vielen uiteindelijk vrij eenvoudig te achterhalen. Vervolgens moest ook de productie van de verpakking meegenomen worden en het transport. Dit was iets lastiger om te doen en daarom zijn in deze categorieën schattingen gemaakt. Hieronder vind je het ingevulde LCA. De format van deze tool is aangereikt door Edward Mouw. Alle gegevens zijn afkomstig van een rekenmodel. (Ecolizer, 2016)

De afbeelding linksonder is het ingevulde LCA van productie t/m gebruik. De afbeeldingen rechtsonder zijn twee verschillende scenario's. In het ene scenario wordt uitgegaan van afvalverwerking van de materialen en in het andere scenario worden de materialen gerecycled.




















Hieruit kan afgelezen worden dat het scenario waarin de materialen gerecycled worden beter is voor het milieu. Het negatieve getal wat hieruit voort komt, komt door het uitgespaarde materiaal wat niet opnieuw gewonnen hoeft te worden.

Hieronder staan nog twee overzichten waarin in percentages wordt aangegeven welk proces belastend is voor het milieu. De eerste afbeelding is het totaaloverzicht. De tweede afbeelding het overzicht van de productie. Beide overzichten zijn gebaseerd op het scenario van recyclage.

Hieruit kan worden afgelezen dat voornamelijk het gebruik enorm belastend is voor het milieu. Op dit moment is het verbruik van de grill 1600W. Als dit teruggedrongen kan worden zal dit een positief effect hebben op het LCA.
Daarnaast maakt het ook enorm veel uit waar men de stroom vandaan haalt. in dit geval is uitgegaan van Nederlands netstroom. Als het apparaat in bijvoorbeeld Zwitserland gebruikt wordt zal de belasting op het milieu met meer dan 95% afnemen!
Als het apparaat in Griekenland wordt gebruikt zal de belasting juist toenemen met ruim 76%.
Helaas heb ik als productontwerper hier geen invloed op. Het beste wat ik kan doen is het verbruik van het apparaat terugdringen.









De percentages in dit overzicht vallen moeilijk af te lezen. Wel valt er meteen op dat twee onderdelen erg milieubelastend zijn. Deze zijn in de afbeelding rood en oranje gemarkeerd. Samen zijn deze onderdelen verantwoordelijk voor 88% van de belasting op het milieu in de gehele productie.

Het gaat hier om de aluminium bakplaten. Het produceren van het aluminium waar de platen van zijn gemaakt en het spuitgieten van de bakplaten zijn enorm milieuonvriendelijk. In het herontwerp zouden we voor een ander materiaal en productiemethode kunnen kiezen. 
Bijv. geperste RVS platen zijn minder dan de helft belastend voor het milieu dan de gegoten aluminium platen.

Feedback van anderen
Van medestudenten heb ik regelmatig gehoord dat mijn LCA erg uitgebreid is. Zo heb ik bijvoorbeeld de plastic zakjes die als verpakking om de bakplaten heen zit ook meegerekend. Verder vonden veel studenten mijn uitkomst niet verrassend hoewel de uitkomsten tussen verschillende groepen flink verschilden. Zelf denk ik dat ik een erg goed LCA heb kunnen maken. Het zou nog veel uitgebreider kunnen maar daar had ik simpelweg de tijd niet voor.

Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Het LCA is een erg handige tool die goed inzicht geeft in de milieubelasting van een product.
  • Ik vond het erg verrassend hoeveel verschil er zit tussen de milieubelasting van de netspanning in verschillende landen.
  • Dat aluminiumproductie niet goed is voor het milieu wist ik al, maar dat bijv. RVS zoveel scheelt met aluminium had ik niet verwacht. 
  • Ik kan nu precies zien aan welke onderdelen ik aandacht moet schenken in het herontwerp om de milieubelasting terug te dringen.
  • Ik had niet verwacht dat de gebruiksfase het meest belastend zou zijn voor het milieu. Dit omdat het product maar een klein apparaat is in vergelijking met de grote machines die eraan te pas komen om dit apparaat te produceren.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?
  • Leerdoel 1.1 uit mijn POP (Je kunt de levenscyclus van een bestaand product analyseren)
  • Leerdoel 1.2 uit mijn POP (Je kunt een productontwerp optimaliseren voor wat betreft de duurzaamheid/milieubelasting)
  • Leerdoel 1.6 uit mijn POP (Je kunt ecologisch verantwoord ontwerpen, rekeninghoudend met andere kwadranten van het zonnewiel)
Ik vond dit een van de meest interessante zaken in de analyse van het huidige product. Ik heb het altijd al belangrijk gevonden om milieubewust te ontwerpen en met deze methode heb ik meer inzicht in hoe ik dit kan gaan doen. 


FMEA

Persoonlijk ben ik niet veel bezig geweest met het FMEA, wel heb ik af en toe meegekeken en mijn groepsgenoten geprobeerd te helpen als ze er niet uit kwamen. Toen het FMEA af was heb ik het goed doorgekeken zodat ik volledig begrijp hoe dit in elkaar steekt en waarom we dit maken. 
Het is erg fijn om een vaste methode te hebben als je onderzoek doet naar zoiets belangrijks als veiligheid. De FMEA is hier een goede methode voor. Het geeft je precies inzicht bij welke onderdelen iets mis kan gaan en hoe ernstig het is als het mis gaat.

Hieronder staat de LCA die gemaakt is door onze groep. De kleurmarkeringen zijn om aan te geven welke onderdelen hoog scoren (hoe hoger, hoe risicovoller het onderdeel is). Deze kleurcoderingen maken de tabel overzichtelijker.

Klik voor de vergroting
Wat heb ik hiervan geleerd?

  • De FMEA is een handige tool om inzicht te krijgen in de gevaren van je product.
  • De slecht scorende onderdelen kunnen worden verbeterd in je herontwerp.
  • Met deze tool kun je aantonen dat de verbeteringen in je herontwerp, daadwerkelijk veiliger zijn dan het originele ontwerp.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?

  • Leerdoel 1.1 uit mijn POP (Je kunt de faalwijze en de gevolgen daarvan in een bestaand product analyseren).
  • Leerdoel 1.2 uit mijn POP (Je kunt een productontwerp optimaliseren wat betreft falen). 


DFA / DFM

Als onderdeel van de analyse van het huidige product ben ik zelf veel bezig geweest met het maken van een DFA / DFM. Hiervoor is het product meermaals uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Vervolgens is de assemblage stap voor stap uitgevoerd, hierbij zijn een aantal gegevens genoteerd die in de DFA-tabel terug komen.

Rechts staan twee afbeeldingen van het product terwijl wij bezig waren met het (de-)assembleren.


In de DFA-tabel staan gegevens die van toepassing zijn op de snelheid en haalbaarheid van de assemblage. Uiteindelijk wordt per stap een waardering gegeven die aangeeft of het een hele goede of een slechte stap is. Uiteindelijk kun je de slechte stappen verbeteren om tot een snellere of eenvoudigere assemblage te komen.

Hieronder staat de DFA-tabel van de Princess 4-in-1 multigrill.


Feedback van anderen
Medestudenten vonden het een goede tabel maar wisten niet precies wat je ermee moest doen. Willem Haak heeft inhoudelijk niet veel over de tabel gezegd maar wel iets gezegd over de classificaties in de tabel. Deze worden gegeven op basis van eigen ervaringen. Aangezien ik hier praktisch geen ervaring mee heb, zullen de cijfers die daaraan gegeven zijn, onbetrouwbaar zijn.

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • DFA is een hele goede manier om inzicht te krijgen in de assemblage van een product.
  • Met deze methode kan je overbodige handelingen aanpassen en verbeteren.
  • Door een goede DFA te maken kan je sneller en dus goedkoper assembleren.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?


  • Leerdoel 1.1 uit mijn POP (Je kunt fabricage en assemblage van een product analyseren)
  • Leerdoel 1.2 uit mijn POP (Je kunt een productontwerp optimaliseren wat betreft fabricage en assemblage)

Analyse van het huidige product

Om een goed herontwerp te kunnen maken van een bestaand product, is het belangrijk om goed te weten hoe het originele product in elkaar steekt. Hiervoor hebben we een aantal tools aangereikt gekregen:


  • FMEA
  • LCA
  • Marktpositionering
  • DFA / DFM 
  • MPI
  • User Scenario
  • Hoofd- en deelfuncties
De bovenstaande tools hebben elk hun eigen functie. Hieronder staat kort omschreven wat je met de tool doet en wat je ermee kunt bereiken.

FMEA (Failure Mode & Effects Analysis)
De FMEA is een methode om inzicht te krijgen in de gevaren van het product. Je gaat het product grondig bestuderen en per onderdeel geef je aan wat er mis kan gaan, hoe snel dit falen voorkomt, of men dit eenvoudig kan detecteren en hoe ernstig het falen kan zijn (op product en/of gebruiker).
Hiermee krijg je inzicht in de gevaarlijke punten in het ontwerp. Deze kennis kun je meenemen en rekening mee houden in je herontwerp. Je kunt het product dus veiliger maken.

LCA (Life Cycle Analysis)
Het LCA is een tool om inzicht te krijgen in de belasting voor het milieu die jouw product aanricht. Hierbij wordt rekening gehouden met de productie, distributie, gebruik en afdanking. Je probeert zoveel mogelijk gegevens mee te nemen in je product en drukt dit uit in millipoints. Hoe minder millipoints je product heeft, hoe beter het is voor het milieu.

Marktpositionering
Bij marktpositionering ga je het product vergelijken met concurrenten. Hierdoor weet je waar het product staat en waar je naar toe moet om de concurrentie voor te blijven.

DFA / DFM (Design For Assembly / Design For Manufacturability)
DFA / DFM is een methode om de productie en assemblage van het product te verbeteren. Hierin werk je stap voor stap uit hoe het product geproduceerd wordt. Uiteindelijk zet je deze stappen overzichtelijk in een tabel. Bij je herontwerp doe je dit opnieuw en ga je kijken of de assemblage verbeterd kan worden. Als de assemblage sneller kan, maak je meer producten per uur en ben je hier minder geld aan kwijt.

MPI (Mens Product Interactie)
In een MPI ga je stap voor stap na welke informatie jouw product geeft aan de gebruiker en hoe de gebruiker hierop reageert. Als je dit goed uitwerkt kun je veel slimme listen in je ontwerp stoppen waarmee onbedoeld gebruik kan worden voorkomen. Ook maakt het je product enorm prettig om mee te werken

User Scenario
In een user scenario wordt het product getest. Hierbij wordt gekeken welke handelingen je bij het product moet uitvoeren. Hierbij wordt bijgehouden hoe je die handelingen ervaart en hoeveel tijd ze in beslag nemen. Ook met deze tool kun je slimme listen verzinnen om je product sneller en prettiger in gebruik te maken.

Hoofd- en deelfuncties
Bij het onderzoeken van je product is het belangrijk om inzicht te hebben in de functies die je apparaat heeft. Vaak heeft een bepaald onderdeel meer functies dan je in eerste instantie verwacht. Soms kun je nog meer functies bundelen om het product compacter of goedkoper te maken terwijl het zijn functionaliteiten niet verliest.

Wat heb ik aan deze tools?
Deze tools geven enorm veel inzicht in je product op alle aspecten van het zonnewiel. Ook staan deze inzichten helder en meetbaar verwerkt. Tijdens je herontwerp ga je de tools opnieuw gebruiken om te vergelijken of je herontwerp beter is dan het oorspronkelijke product. Ook kun je m.b.v. deze tools verbeteringen aanbrengen in je herontwerp.


Project Plan

Om het verloop van dit project duidelijk te maken is er een projectplan opgesteld. Hierin is vastgelegd wat de randvoorwaarden en projectgrenzen zijn. Zo kan de opdrachtgever duidelijk zien waar er wel en niet rekening mee wordt gehouden. 
Ook staan in dit projectplan duidelijk onze tussen- en eindproducten vermeld. Hierdoor kan iedereen precies zien wat er opgeleverd gaat worden. Vervolgens is dit verwerkt in een planning zodat er per onderdeel rekening kan worden gehouden met de tijd die beschikbaar is. Voor belangrijke zaken is meer tijd nodig en daardoor moet je soms andere zaken minder goed uitwerken. Dit is zo gedaan om ervoor te zorgen dat het probleem van de opdrachtgever opgelost te hebben aan het eind van dit blok. Ook zorgt dit ervoor dat je project zo min mogelijk vertraging oploopt.

Feedback van anderen
Het projectplan is door Willem Haak doorgenomen, hieruit bleek dat wij een no-go hadden voor het project. Dit was omdat we niet precies genoeg alle activiteiten konden benoemen. Hij wil dat de opdrachtgever precies kan zien waar we wel of geen rekening mee houden tijdens het doen van onderzoeken.

Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Alle activiteiten moeten zo precies mogelijk worden weergeven.
  • Als alle activiteiten zeer precies staan opgeschreven kan dit voorgelegd worden aan de opdrachtgever. De opdrachtgever kan dan akkoord gaan of een wijziging doorgeven.
  • Als achteraf blijkt dat de opdrachtgever toch iets anders had willen zien, kan je terugverwijzen naar het projectplan waar de opdrachtgever mee akkoord is gegaan. Zo kan jou nooit verweten worden dat je iets niet goed hebt gedaan omdat het vastgelegd staat.
  • Activiteiten worden zodanig gepland dat je de tijd verdeeld in verhouding met de belangrijkste taken. Zo zorg je ervoor dat aan het eind van het project het probleem is opgelost. Je kunt dingen tot in de puntjes gaan uitzoeken, maar dan kom je in tijdnood en heb je uiteindelijk het doel van het project niet binnen de gegeven tijd gehaald.
Op welke leerdoelen is dit van toepassing?
  •  Leerdoel 2.1.1 uit blok 2 (ontwerpproces managen). Dit leerdoel is niet opgegeven in blok 3 maar wel erg belangrijk voor het verloop van projecten.